krullen verzorgen

Een bijzondere vakantie naar Curaçao | Over reizen met mentale klachten

Als je een jaar geleden tegen me had gezegd dat ik in juni 2019 op Curaçao zou zitten, had ik je waarschijnlijk uitgelachen. Toch zat ik een paar weken terug opeens in het vliegtuig dat op dit prachtige eiland ging landen. Waarom deze vakantie zo bijzonder voor mij is geweest? Dat leg ik je hier uit.

Reizen met mentale klachten?

Hoewel ik het moeilijk vind (en me er soms zelfs voor schaam) ben ik er in het verleden op m’n blog open over geweest: ik heb een angststoornis. Daarnaast heb ik ook een gevoeligheid voor depressie, die me vorig jaar NIET bespaard is gebleven. Omdat het qua angsten beter ging en ik -wat depressie betreft- door een diep dal ben gegaan is het op mijn blog wat stiller geweest en heb ik het voornamelijk op beauty posts gehouden.

Aan de ene kant denk je: vakantie doet iedereen goed! Lekker ontspannen. Juist goed voor je, waarom zou je je dan druk maken over vakantie en mentale klachten? Nou, da’s vrij simpel: je neemt die ook mee op reis. Ik kan niet die klachten uit m’n hoofd trekken en in Nederland achterlaten. Was het maar zo’n feest.

Wat betekent dat voor vakantie?

Angstproblemen pakken voor iedereen anders uit. Bij mij betekent het in het kader van vakantie dat ik bang ben om ver weg van huis te zijn, bang ben om op onbekende plekken te eten en drinken, bang ben dat er van alles mis gaat en bang voor paniekaanvallen überhaupt. Zie maar eens te ontspannen in zo’n dikke wolk van mentale chaos.

Waarom is die reis naar Curaçao zo belangrijk voor me geweest?

Er hangen tal van redenen aan vast. Zelf ben ik half Antilliaans en ben ik (vóór deze vakantie) 15 JAAR geleden voor het laatst op Curaçao geweest. 15 jaar lang heb ik gedroomd van Het Beloofde Smeltland, met de meest prachtige stranden, heerlijkste zee, meest dikmakende saté ku batata, schattigste hagedissen en veel meer.

 

curacao zwemmen met schildpadden 2019

 

Daarnaast zou ik zo’n 5 jaar geleden voor een half jaar naar Curaçao gaan – het zou de ontdekkingsreis van m’n leven worden. Totdat ik geraakt werd door een dikke meteoriet van angstklachten: ik ging van fulltime werken naar niet meer naar de supermarkt durven. Toen heb ik toch echt moeten cancellen, wat tot zo ongeveer de grootste teleurstelling in mezelf in m’n leven heeft geleid.

De jaren erna heb ik langzaam maar zeker hard gewerkt aan leren leven met deze klachten – met resultaat! M’n angstklachten zijn heel leefbaar geworden. Zo zit ik alweer in het 3e jaar van m’n opleiding, ben ik een webshop gestart … maar goed, daar gaat deze blog niet over.

Ik wilde eigenlijk graag een ‘before’ en ‘after’ blog over deze bijzondere vakantie maken, maar het was voor m’n moeder en zusje een verrassing dat ik mee zou gaan! Ik wilde het dus nog even geheim houden.

Na 15 jaar naar Curaçao …

Met een sterke mix van zenuwen en enthousiasme heb ik de dagen voor de reis afgeteld. Na al die jaren kon ik nauwelijks geloven dat ik EINDELIJK naar Curaçao ging! Ja, door de jaren heen heb ik er letterlijk regelmatig over gedroomd. Om vervolgens wakker te worden in een koud bed in het regenachtige Nederland.

Eenmaal daar vielen alle zorgen van mijn schouders. Ik heb in een soort van ongeloof de eerste uren alleen maar bewonderenswaardig en trots om me heen gekeken: ik ben er eindelijk! Het is moeilijk met woorden te omschrijven hoe je je precies voelt als je ZO lang intens naar iets uit, maar ook tegen iets op hebt gekeken. Één ding is zeker: het was geweldig!

curacao vakantie 2019

 

Ik heb genoten van de zee, gezwommen met schildpadden, lekker in de zon gelegen, me redelijk tonnetje rond gevreten en al met al een ontzettend goede tijd gehad. Zaten er lastige momentjes tussen? Ja. Meer dan in Nederland? Nee. Hebben die de pret bedorven? Zeker niet!

Omdat ik door de jaren heen redelijk goed met mijn angsten en triggers om heb leren gaan waren de moeilijkere momentjes erg beheersbaar. Sterker nog, het heerlijke klimaat en de prachtige omgeving gaven mij een betere basis dan druilerig en neerslachtig weer in ons kikkerlandje. Nóg sterker nog, ik overweeg zelfs om op stage te gaan op Curaçao … (advies is welkom).

Reizen met mentale klachten: wel of niet doen? Tips!

– Je kan je klachten niet thuislaten, maar een goede dosis vitamine D en lekker weer kunnen wél een betere basis bieden. Meer energie om er mee te dealen, meer afleiding, etc.
– Ben je bang om je klachten in het buitenland te ervaren? Ze zijn niet onbekend. In het buitenland kun je er net zo goed mee omgaan als hier. Het is in de meeste gevallen onrealistisch om te denken dat het daar opeens veel erger zal worden.
– Je kent jezelf het beste. Probeer je niet tegen te laten houden door onrealistische angsten, maar blijf wel reëel. Als je klachten nieuw voor je zijn of heel ernstig, is het waarschijnlijk verstandig om daarmee om te leren gaan voor je nieuwe, grote stappen neemt. Werk er in kleinere stappen naartoe.

 

Wat vind jij? Reizen met mentale klachten, een goed idee of niet?