oogschaduw not intended for use around immediate eye area

Oogschaduw & ‘not intended for use around immediate eye area’, wat betekent dat?

Oogschaduw & ‘not intended for use around the immediate eye area’, wat betekent dat?

Misschien is het je wel eens opgevallen, maar misschien ook niet: op sommige oogschaduw palettes staat een waarschuwing. Dat je het niet in het directe gebied rond je ogen moet gebruiken. Maar het is … oog – schaduw … Hoe zit dat nou?

Wat is the immediate eye area

Oogschaduw -en andere make-up- moet je sowieso niet in je oogbal stoppen, dat is algemeen bekend (mag ik hopen). Daarom is het woordje area toegevoegd. Dat betekent: het gebied rondom je oogbal. Je ooglid dus. En wat andere huid rondom je oog, maar dus wel alle plekken waar je normaal gesproken oogschaduw gebruikt.

Dus … oogschaduw voor op je oogleden … maar ook weer niet?

Het lijkt een hele gekke tegenstelling: een merk brengt iets uit als een oogschaduw palette, maar door middel van een waarschuwing wordt je afgeraden om het daadwerkelijk op je oogleden te gebruiken. Wat moet je er dan mee? Moeten die waarschuwingen niet wat duidelijker worden gemaakt?

Het antwoord is minder intens dan het lijkt. Er zit een verschil in samenstelling tussen daadwerkelijke pressed eyeshadow en pressed pigment. Pressed eyeshadow is bedoeld en gekeurd om op je oogleden te gebruiken, en pressed pigments niet. Pressed pigments zijn letterlijk geperste pigmenten, oftewel, hele sterke pigmentatie! Sommige tinten zijn moeilijk om rijk aan kleur te maken en daarom kiezen merken liever voor pressed pigments dan eyeshadow. Wanneer pressed pigments in een oogschaduw palette worden toegevoegd zijn het officieel geen pressed eyeshadows en komt er dus een waarschuwing op de verpakking.

Is het gevaarlijk?

In sommige oogschaduw palettes zitten dus kleuren die officieel geen oogschaduw zijn. Hiervoor worden ze niet gekeurd, omdat pressed pigments op je oogleden staining kunnen veroorzaken. Staining houdt in dat de kleur afgeeft op je eigen huid, ook nadat het product weggehaald is. Dat is niet gevaarlijk, maar kan wel vervelend zijn. Want misschien heb je helemaal geen zin om met roze oogleden rond te lopen nadat je je make-up eraf gehaald hebt.

De waarschuwing ‘not intended for use around the immediate eye area’ betekent dus simpel gezegd dat de desbetreffende kleuren pressed pigments zijn en staining op je oogleden kunnen veroorzaken. Verder is het niet gevaarlijk of schadelijk. Anders zou het waarschijnlijk ook überhaupt niet verkocht mogen worden.

Welke oogschaduw palettes hebben deze waarschuwing?

De bekendste oogschaduw palettes met pressed pigments & dus deze waarschuwing op de verpakking zijn het Morphe x James Charles palette, Anastasia Beverly Hills Riviera palette en het Jeffree Star Cosmetics Blood Sugar palette. Er zijn er echter meer! Lees dus altijd even de verpakking als je dit een belangrijk puntje vindt.

Was jij deze waarschuwing al eens eerder op je oogschaduw palette tegen gekomen?