lime crime bestellen nederland

Hoe eerlijk zijn influencers: verandert je mening over producten als je ze gratis krijgt?

Hoe eerlijk zijn influencers over producten?

Ik kan natuurlijk alleen voor mezelf spreken. Influencer is dan misschien een groot woord (waar ik ook niet van houd), maar feit is wel dat ik alles zelf kocht toen ik deze blog begon en tegenwoordig redelijk overladen word met ‘gratis’ items. Gratis, als in, ik betaal er niet voor met geld, maar wel met content. Want ik schrijf een blog, of post een Instagram foto, die op z’n minst bijdraagt aan hun naamsbekendheid. Dus gratis vind ik het ook weer niet helemaal.

Dat terzijde. Ik geef dus geen ene cent uit aan alle make-up die mijn brievenbus overspoelt. In hoeverre beïnvloedt dat mijn mening? Eerlijk is eerlijk, ik denk dat het wel een effect heeft. Maar die ligt genuanceerder dan anderen misschien denken.

In de goede oude tijd dat ik alles van mijn eigen zuurverdiende centen betaalde, vond ik het belangrijk om erg kritisch naar een product te kijken. Het moet elke cent wáárd zijn. Ik voelde elk product letterlijk in m’n portemonnee. Tegenwoordig is dat anders. Ik ben nog wel kritisch, maar hoef minder geld uit te geven voor meer producten. Ben ik nu oneerlijk? Nee. Eerlijkheid en geloofwaardigheid vind ik nog steeds 1 van de belangrijkste punten. De verschillen tussen vroegâh en nu zitten ‘m meer in het onbewuste.

Wat voor verschillen zijn er dan? Nou, ik merk dat ik in het begin van m’n blogtijd meer gefocust was op ‘is het de prijs waard’. Ik let daar nog steeds wel op, maar ervaar dat niet meer zo intens als toen. Aan de ene kant vind ik waarschijnlijk iets sneller een product mooi, omdat je onbewust toch het linkje met ‘cadeautje’ legt. Want elk pakje voelt weer als vervroegde Kerst. En dan moet je het bijna wel leuk vinden.

 

No Title

No Description

 

Aan de andere kant heb ik veel meer producten om te testen, en daardoor ook veel meer vergelijkingsmateriaal, inzicht in dupes en dat soort zaken. Producten waar ik eerder misschien net niet m’n geld aan uit zou durven geven kan ik dus óók testen, en dat verbreedt het perspectief weer.

Alleen maar positief zijn over merken uit angst om van een PR lijst gegooid te worden? Misschien dat dat in de Youtube wereld een grotere rol speelt. Veel make-up ontvang ik van Amerikaanse make-up merken (voor mijn Instagram), die mijn blog dus niet eens kunnen lezen. Dat neemt wel wat druk weg. Wanneer een product dat ik specifiek voor m’n blog ontvang tegenvalt is het wat lastiger. Wat doe ik dan?

Als een product tegenvalt kies ik uit een paar opties. Ik review het product toch maar niet, of ik nuanceer de review door uit te leggen dat het product niet bij mijn huidtype/smaak/bepaalde verwachtingen past, maar dat het voor anderen wel kan werken. Wat ook gewoon zo is; producten kunnen bij iedereen anders werken. En ja, als iets het gewoon niet doet of niet scoort op een bepaald gebied moet dat er ook gewoon bij.

Soms kan het nog wel eens een beetje lastig voelen, maar eerlijkheid staat toch op de eerste plaats. Soms ben ik wel benieuwd hoe grote influencers hiermee omgaan, aangezien zij er zelfs van leven… dan ben je toch net een stukje afhankelijker van die ene opdrachtgever of dat merk. Misschien exposed Jeffree Star binnenkort wel gewoon alles.

Vind jij influencers die gratis ontvangen producten reviewen geloofwaardig?