stoppen met roken goede voornemens

Over goede voornemens: stoppen met roken, hoe doe je dat?

 

Een makkelijk, pasklaar antwoord op stoppen met roken zou ideaal zijn, maar helaas heb ik die spreekwoordelijke eenhoorn nog niet gevonden. Was het maar zo’n feest! Iedereen werkt weer anders, dus een goede manier om te stoppen zal ook verschillen. Daarom een aantal tips en handvaten die je hopelijk kunnen helpen!

Stoppen met roken is elk jaar weer één van de meest voorkomende goede voornemens. Ik vermoed ook één van de moeilijkste. De stop-methode die het beste voor je kan werken is afhankelijk van de voornaamste reden van de verslaving. Vind ik zo’n stom woord, maar het is niet anders. Is je afhankelijkheid het sterkst door puur lichamelijke verslaving, een mentale reden of vind je het juist het moeilijkst omdat het zo’n sterke gewoonte is die onderdeel van je dagelijkse routines is?

Als je lijf om nicotine blijft vragen

Is dat zeurende gevoel, die drang naar nicotine het moeilijkst? Daar zijn allerlei vervangende middeltjes voor. Daarmee kun je de lichamelijke vraag naar nicotine afbouwen. Nicotine pleister, kauwgom, sprays … vraag eens rond bij een apotheek of drogisterij.

‘Ik kan me gewoon niet voorstellen dat ik niet meer een sigaret vast kan houden’

De één meer dan de ander, maar mensen zijn echte gewoontedieren. Het kan zijn dat je het -bewust of onbewust- gewoon erg moeilijk vindt om de rook gewoonte los te laten. Dat rustige momentje buiten gaat missen. Of in de ochtend even met een peukje opstarten. Klinkt misschien gek voor een niet-roker, maar het zijn ingepeperde rituelen geworden.

Een e-sigaret kopen kan je daarbij helpen! Probeer wel om het niet te erg als een directe vervanging te zien. Gebruik de e-sigaret juist om je gewoonte aan te passen – op een manier die makkelijker haalbaar is dan gewoon cold turkey te stoppen. Een soort tussenstap. Ik heb ook wel eens geprobeerd te stoppen door mini-lollies te eten in plaats van te roken. Het klonk in mijn hoofd als een goed idee doordat je toch op een vergelijkbare manier met je handen en een beweging naar je mond bezig bent. Het heeft mij uiteindelijk niet gered, maar wie weet kan zo’n tip je helpen.

Een andere mentale reden

Het kan natuurlijk ook om andere achterliggende redenen moeilijk zijn om te stoppen met roken. Omdat roken in je stressweerbaarheidsmechanisme verwerkt zit, of omdat je jezelf ‘aangeleerd’ hebt om moeilijke situaties beter te verwerken als je rookt. Onzin is het niet, moeilijk is het wel! In plaats van ‘wachten tot je minder gestresst of druk bent’ om te stoppen, kan het verstandiger zijn om te proberen dat proces voor jezelf te veranderen. Een andere manier van tijdelijke ontspanning te zoeken. Dan kan je daar op terugvallen in de moeilijke momentjes.

Ik zal nooit zeggen dat stoppen makkelijk is, maar het is zeker de moeite waard! Denk aan al die centjes die je bespaart. En je gezondheid. We weten het allemaal wel. Ook minderen kan al een hele grote stap zijn. Succes!

Wat is jouw goede voornemen voor het nieuwe jaar?