make-up over datum

Wat gebeurt er als je make-up over datum is?

Wat gebeurt er als je make-up over datum is & kan je de make-up dan nog gebruiken

Make-up heeft een houdbaarheidsdatum, en dat is niet voor niets. Maar wat gebeurt er eigenlijk met je make-up wanneer het over datum is? Moet je het meteen weggooien? Is het gevaarlijk?

De houdbaarheidsdatum van make-up verschilt natuurlijk per product. Mascara gaat gemiddeld zo’n 3 maanden mee, lipstick 6-12 maanden, foundation 1-1,5 jaar en poederproducten 1-2 jaar. Het kan ook nog wel eens per merk en formule verschillen.

Is de houdbaarheidsdatum van make-up een marketingtruc?

Nou, het is eigenlijk meer een manier voor een bedrijf om zichzelf redelijkerwijs ‘in te kunnen dekken’. Na het passeren van de houdbaarheidsdatum is de kwaliteit niet meer gegarandeerd. Veel producten kunnen uitdrogen en/of kwaliteit verliezen als ze lang open hebben gestaan. Het zou wat zijn als je een bedrijf aan kan klagen omdat je een ooginfectie hebt gekregen nadat je een mascara van 6,5 jaar oud hebt gebruikt.

Is make-up na de eindhoudbaarheidsdatum gebruiken gevaarlijk?

Het hangt van een aantal dingen af. Het is niet zo dat je er gegarandeerd infecties van krijgt, maar je loopt een groter risico. Het klinkt een beetje vies, maar bijna alle make-up producten krijgen door gebruik bacteriën. Hoe meer bacteriën er kunnen groeien, des te meer kans je krijgt op irritaties en infecties. Dit is ook een reden waarom je je make-up beter niet in de badkamer kan bewaren (vocht en warmte is een ideaal leefklimaat voor bacteriën).

 

make-up over datum wat moet je ermee doen

 

Hoe langer en vaker je een product gebruikt, des te meer bacteriën erop kunnen groeien. Tot aan de houdbaarheidsdatum is het dus veilig, daarna ga je steeds meer risico lopen.

Móét je een make-up product weggooien wanneer het over datum is?

Als je een gevoelige huid hebt ben je vatbaarder voor irritaties en infecties en is het dus verstandig om je echt aan de houdbaarheidsdatum te houden. Regelmatig je kwasten etc. reinigen verkleint de kans op infecties, maar producten zoals mascara en liquid lipsticks kun je eigenlijk niet goed reinigen, omdat je de applicator na gebruik weer direct terug stopt – waardoor die bacteriën in het product gaan zitten.

Ik heb zelf geen gevoelige huid en een oogschaduw palette dat ik maar 3x gebruikt heb maar wel over datum is zou ik niet weggooien. Vooral mascara’s, lipgloss, liquid lipsticks en producten die je met je vingers aanraakt dragen wat meer risico. Je loopt natuurlijk het minste risico als je niets meer na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum gebruikt!

Wat doe jij met make-up producten die over datum zijn?

 

Vond je dit handig? Geef de Matte & Shimmer Facebookpagina een like!