Wat is er enger dan naar de tandarts gaan? Dit.

Een groot deel van de Nederlandse bevolking kampt met een portie tandartsangst. Het is ook wel eng, het idee dat de smoelensmid weer eens met haakjes, boren en slijpertjes je mond in moet. Als er iemand de kriebels van krijgt ben ik het wel. Maar ook al lig ik wanneer ik weer naar de bakkesbeul moet de avond van te voren stijf in bed terwijl ik alleen maar denk ‘ikwilhetnietikwilhetnietikwilhetniet’ zal ik het nooit meer over m’n hart verkrijgen om níét naar de tandarts te gaan. Ja, dat is me snel afgeleerd. The hard way.

Hoe krijg je dít voor elkaar?

Ja, die kiezen met extra opslagruimte zijn van mij. Die zaten in deze staat in m’n mond. Als je denk dat je 5 jaar je tanden moet poetsen met suiker en elke dag drugs gebruiken om zulke beschadigde tanden te krijgen heb je het mis.

Vroegâh, toen ik nog klein en schattig was, had ik bijna nooit gaatjes. Toen ik bijna 18 werd -en ik dus zelf voor de tandarts moest gaan dokken- dacht ik slim te zijn: ik laat me vlák voor m’n 18e verjaardag nog eens goed controleren, en als ik dan niks heb neem ik geen tandartsdekking. BIIIIG MISTAKE.

Ik was lekker de tandarts aan het skippen … tot ik kiespijn kreeg. Wat doe je dan? Juist, lekker negeren. Dan wordt het erger. Het straalde uit naar m’n hoofd tot ik op een gegeven moment dagelijks een half uur op bed moest gaan liggen omdat ik niet rechtop kon zitten door de pijnaanvallen. M’n halve hoofd voelde alsof het zwaar kapot aan het gaan was.

Toch maar een tandarts gebeld. Lekker op tijd ook. Die had meteen foto’s van m’n gebit gemaakt om me goed te kunnen laten zien wat er nou aan het handje was. Ik schrok me kapot: de spreekwoordelijke holle kies zat er bij mij toch wel heel letterlijk. Alle 4 m’n verstandskiezen moesten er zo snel mogelijk uit.

Ik kan wel een heel verhaal op gaan hangen over hoe kut het is om kiezen te laten trekken, maar ik kan het vrij kort houden: het doet pijn. Het is kut. Het is DUUR. En traumatiserend. En guess what? Je kan jezelf dit leed besparen voor gewoon lekker naar die controle te gaan. Ik ga in ieder geval zo trouw mogelijk naar al m’n tandarts dates.

 

Vind jij de tandarts eng? Wanneer ben je voor het laatst geweest?