foundation tips droge huid make-up

Zijn de meningen van (beauty)bloggers wel betrouwbaar?

 

Snijd ik mezelf in de vingers met dit artikel? Nee hoor. Het lijkt me juist wel gezond om eens kritisch naar jezelf en je omgeving te kijken.

Ik krijg het gevoel dat er steeds kritischer naar (beauty)bloggers en influencers wordt gekeken. Hoe betrouwbaar is de mening van iemand die gratis producten ontvangt of zelfs gesponsord wordt?

Elk verhaal heeft meerdere kanten (nog los van het feit dat iedere blogger/influencer anders is). Van de kant van de lezer gezien zal die misschien denken, ‘als je een product of geld krijgt, ga je het merk natuurlijk de hemel in prijzen’. Maar draai het eens om.

Wil je als blogger of influencer een product promoten wat je stiekem eigenlijk kut vindt? Ik denk dat je het niet eens gratis zou willen krijgen. Maar ja, wat als die influencer er geld mee kan verdienen?

Iedereen die een beetje na kan denken zal zich snel genoeg realiseren dat betrouwbaarheid je ontelbaar meer op gaat leveren dan die paar centen voor dat ene gesponsorde artikel. Als ik op een blog zou lezen over een magische wondercrème, er vervolgens m’n zuurverdiende centen voor neerleg en het blijkt dezelfde werking als de uitwerpselen van m’n kat te hebben, is de ontvolg-knop HEEL snel ingedrukt. Doei geloofwaardigheid.

 

IMG_33612

 

Overal zitten rotte appels tussen, helaas. Daar moeten we mee leren leven. Maar de meeste bloggers en influencers doen het omdat ze het leuk vinden om content te maken en goede interactie met hun volgers te hebben. Het zou dom zijn om te riskeren dat allemaal kwijt te raken voor een paar stuivers en een uitgedroogde krentenbol. Lezers zijn ook niet dom. De waarheid komt altijd snel genoeg boven water.

Misschien is deze mening gekleurd door het feit dat ik zelf blog, en beïnvloed ben door wat ik zelf logisch vind en hoe ik ermee omga. Waarschijnlijk.

Wat ik op de één of andere manier wel een beetje eng vind zijn vooral de mega-influencers. Met miljoenen volgers. Die al zo’n groot imperium en zo’n grote naam hebben opgebouwd dat het eigenlijk al niet meer uitmaakt wat ze zeggen of doen, en óók nog eens big fat coins verdienen aan alles wat ze promoten. Dat vind ik een stuk lastiger in te schatten. Ik heb het idee dat ze zelfs alleen maar meer bekendheid en aandacht zouden krijgen als er een schandaaltje over de tafel zou rollen.

Daarom gaat mijn voorkeur qua meningen eigenlijk uit naar die lieve lokale blogs en influencers. Minder kans op waanzin door fame. Eerlijke meningen met duidelijke onderbouwing. De mega influencers zijn nog wel leuk voor inspiratie en entertainment, maar ik ga niet klakkeloos van hun mening uit. Dat doe ik bij niemand, trouwens. Hoe meer reviews, hoe beter.

 

Vertrouw jij de meningen van (beauty)bloggers en andere influencers?