Tatta’s be like

Begrijp me niet verkeerd, ik houd van ons kikkerlandje. Ik ben geboren in Apeldoorn, kroketverslaafde, een beetje een taalnazi op z’n tijd en word al zenuwachtig als ik 17 seconden te laat dreig te komen. Toch zijn er Nederlandse cultuurtrekjes waarbij ik toch dat beetje Antilliaans bloed omhoog voel komen.

‘Het is echt warm’

Het is in Nederland naar mijn maatstaven welgeteld 3,7 dagen per jaar warm. Die 19 graden met bewolking noem ik geen zomer. Als ik dan toch uit m’n raam tuur of zelfs buiten kom viert iedereen feest in korte broeken. BBQ aan. Leuk, maar niet warm. En helemaal niet echt vet warm.

Nederlandse zomer zou niet eens zomer mogen heten, zo teleurstellend. Elke winter kijk ik weer uit naar de zomer, en daar is ‘ie dan. Kijk voor de grap eens naar de weersvooruitzichten de komende tijd. Als je wil huilen dan.

‘Ik krijg nog 10 cent van je’

Waarom zijn sommige mensen zo? Ga je failliet van 10 cent meer of minder? Ik zou het niet eens hebben onthouden. Als je naar de dichtstbijzijnde snoepautomaat loopt en er een trap tegenaan geeft komt er al meer geld uit. I don’t get it. Als je wisselgeld je zo lief is…

 

http://www.girlscene.nl/ckfinder/userfiles/images/Lifestyle/2013/december/1535518_703330109691761_1108603663_n_thumb_600x450.jpg

 

Gefeliciteerd met Truus, gefeliciteerd met Truus, gefeliciteerd met Truus…

Één van de grootste cultuurverschillen die ik ooit heb ervaren is het verschil tussen vieringen van o.a. verjaardagen. Op Antilliaanse feesten is er gewoon kapot veel eten. Iedereen moet dik worden. Iedereen kletst met elkaar. Wat voor mij een beetje lonely is, want ik spreek geen papiaments. Maar dat terzijde. Er is eten en verder weinig verplichtingen. Da’s heel wat anders dan het schaaltje borrelnotjes en kaas-en-worst plankje. Maar wat ik al helemaal niet snap, is dat iedereen een rondje over het HELE feest maakt en elke persoon die die tegenkomt gaat feliciteren met de jarige job. Waarom? Waar feliciteer je me voor? Het stoort me niet, maar ik vraag me echt oprecht af wat de reden en het nut is. Why? Weet iemand het? Verlicht me a.u.b. O ja, al dat gezoen is ook echt vreselijk, sorry.

 

Sinterklaas is eigenlijk vet raar

Oké, even los van alle discussies over het wel of niet racistische aspect van het Sinterklaasfeest: Sinterklaas is eigenlijk vet raar. Denk erover na.

Een oude man met een mijter komt op een stoomboot naar Nederland. Hij heeft allemaal pieten bij zich en iedereen draagt outfits die eeuwen geleden waarschijnlijk al raar waren. Vervolgens gooien ze met rare minikoekjes (vet zonde) en geven ze cadeautjes aan kinderen (vet leuk). En hij klimt s’nachts op het dak. En als je niet lief bent geeft ‘ie je opeens pak slaag. Wat is deze.

Waarom die outfits? Waarom gooi je met etenswaren? Waarom zet je die zak niet gewoon in de achtertuin? Hoe kan een oude man überhaupt klimmen? Waarom zitten er nooit pepernoten in z’n baard? Ik kan wel even zo doorgaan. Probeer je eens voor te stellen dat je nog nooit van Sinterklaas hebt gehoord. Dan is het echt kei raar. Ach, tradities en cadeautjes hé.

 

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSZR-8wOn7B7hzL0mmYuVPjJ4X6fcPYON1Lpu0rCjC4lveUeiIz

 

‘Waar kom je vandaan’

Dit is een persoonlijk dingetje, niet een algemeen iets. Ik ben dus een caramelgekleurde Nederlander. Mariska, geboren in Apeldoorn, moedertaal Nederlands en eet graag aardappels. Maar als mensen me leren kennen is regelmatig één van de eerste vragen die ik krijg: ‘waar kom je vandaan?’ Als ik dan een plaats in Nederland noem is dat blijkbaar niet het juiste antwoord. Dan vragen ze door tot ik vertel dat m’n moeder op Curacao geboren is.

Daarna begint het pas echt. Dan komt het hoor. Het vragenvuur. ‘Spreek je Curasaus, of hoe heet die taal?’ ‘Ga je vaak naar Curacao?’ ‘Ik at ooit iets Antilliaans, was echt lekker, kan je dat maken?’ Op een manier alsof ik uit een palmboom gerold ben en in m’n halve kokosnoot naar Nederland gevaren ben. Chill je bil, ik ben meer dan een afkomst. Vraag eens naar m’n hobby’s ofzo.

Begrijp het niet verkeerd, ik houd van beide culturen. Van zowel kroketten als bolo di cashupete. Aan de ene kant iets meer van Nederlandse structuur en aan de andere kant iets meer van tropisch weer. Eigenlijk houd ik van alle culturen, zo lang de mensen maar een beetje te pruimen zijn en het eten lekker is.

 

Welk cultuurdingetje vind jij opvallend?