Plastische chirurgie | Aan jezelf laten sleutelen, doen of niet?

Het kan heel simpel klinken: als je iets aan jezelf wil verbeteren, leg je een bedrag neer en wordt het voor je uitgevoerd. In de wereld van celebrities lijkt het al heel normaal. Gaat de rest van ons ook die kant op? Zou daar iets mis mee zijn?

 

backside-1867037_960_720

 

Je kan plastische chirurgie grofweg verdelen in 2 categorieën: aan jezelf laten sleutelen omdat je ergens last van hebt, en aan jezelf laten sleutelen omdat je iets mooier wil hebben. Ik heb het hier vooral over de 2e categorie. Als je ergens last van hebt vind ik het heel logisch dat je daar iets aan wil laten veranderen. Vaak hoef je het dan niet eens uit eigen zak te betalen.

Waarom zou je iets aan je lijf laten veranderen?

Niet dat het mijn zaak is waarom anderen aan hun lijf laten sleutelen, maar ik vind de reden toch ook wel belangrijk. Doe je het wel echt voor jezelf? Omdat je zelf gelukkig wordt van je lichaam op die manier? Misschien is het wel goed om er even bij stil te staan. Ik kan me zo voorstellen dat je niet per sé gelukkig wordt van een operatie als je het alleen maar doet om op dat strakke gephotoshopte model te lijken, of om maar met een hype mee te gaan.

Hoe sta ik er persoonlijk in?

Als ik m’n portemonnee laat kiezen zit een vernieuwd lichaamsdeel er voorlopig niet in. Toch is er wel iets wat ik zou willen laten veranderen. Over het algemeen ben ik redelijk tevreden met m’n lijf. Het is me ooit gelukt om 30 kg af te vallen, en die kilo’s heb ik al jaren weg weten te houden. M’n peaches hebben niet zo geprofiteerd van m’n afvalreis. Wanneer het geld er is zou ik best een nieuwe kont willen kopen. Ja, zo eerlijk ben ik dan wel weer. Ik ben redelijk trots dat ik dit gewicht heb weten te behalen en behouden, en zou graag nog de laatste puntjes op de i zetten.

 

peach-1663183_960_720

 

‘Waarom ga je niet gewoon sporten’

Ain’t nobody got time for that. Je kan je lichaam aardig verbeteren door sporten vol te houden, maar dan zijn er bij mij 2 problemen: 1. Ik haat sporten en ik houd het nooit lang vol. 2. Het kost veel tijd. En het blijft ook veel tijd kosten, want de resultaten zakken ook weer weg als je het niet bijhoudt. Voor de één is sporten een uitkomst, en op zich is het een goed advies, maar het is niet altijd de ideale uitkomst. Sporten maakt zeker verschil, wat best veel kan zijn, maar sommige gewenste veranderingen zijn er niet haalbaar mee. Al sport je 7 dagen in de week, 2 cupmaten extra ga je er bijvoorbeeld niet van krijgen.

‘Maar het is niet natuurlijk, daar houd ik niet van’

Ik vind dit één van de meest vervelende argumenten tegen plastische chirurgie. Ziektes en natuurrampen zijn ook natuurlijk, zijn die dan ook maar gewoon ‘goed’? Schimmel is natuurlijk, maar ik zou het niet eten. Een natuurramp of een beschimmelde boterham heeft niet veel met plastische chirurgie te maken, maar wat maakt het uit dat het niet natuurlijk is? Als je het mooier vindt, een goede reden hebt en er gelukkiger van wordt … waarom zou je het dan laten?

 

Denk natuurlijk nog wel eventjes na

Ik ben dus wel pro plastische chirurgie, maar ben ook groot fan van goed nadenken voor je iets besluit. Kies verstandig. Er zitten altijd risico’s aan operaties en ingrepen, er hangt een zeer pijnlijke herstelperiode aan vast, vaak houd je er een litteken aan over, etc. Overweeg of je het resultaat de nadelen waard vindt. Denk er écht goed over na, het is niet niks. Besluit je om het wél te doen? Doe GOED research naar een geschikte arts. Maar echt, stalk artsen en plastisch chirurgen alsof het de nieuwe ruige vriend van je schattige dochtertje is. Weet alles.

Wil je iets over plastische chirurgie weten of bespreken in een veilige, fijne omgeving zonder vooroordelen? Tegenwoordig is er een Plastische Chirurgie Facebookgroep voor. Een groep lieve mensen die hun realistische ervaring kunnen vertellen, vragen kunnen beantwoorden en het er op een open manier over hebben. Als je extreem pro-naturel bent, is dit wellicht niet de groep voor jou.

 

Zou jij iets aan jezelf willen veranderen?