instagram volgers gekocht herkennen

Instagram Shadowban | Wat het is & wat je eraan kan doen

Instagram Shadowban | Wat het is & wat je eraan kan doen

Een Shadowban krijgen op Instagram: tot kort geleden had ik er nog niet eens van gehoord. Als het je overkomt heeft het wél veel invloed op je bereik! Daarom heb ik dit artikel geschreven.

Instagram shadowban wat is het

Wat is een Instagram Shadowban?

Je kan dus last krijgen van een Shadowban op Instagram. Wat het inhoudt is de foto’s waarbij je hashtags bij hebt gebruikt niet vindbaar zijn in de zoekfunctie voor mensen die je niet volgen. Bijvoorbeeld: je plaatst een foto van een make-up look. Onder die foto gebruik je de hashtag #makeup, zodat iedereen die zoekt op de tag #makeup jouw foto kan vinden. Als je last hebt van een Shadowban verschijnt jouw foto niet in het overzicht wanneer iemand op de hashtag #makeup zoekt, met uitzondering van je volgers.

Het gebruiken van hashtags zorgt er dus voor dat je posts een groter bereik hebben. Wanneer je last hebt van een Shadowban valt dat bereik weg. Je foto’s verschijnen alleen nog maar bij je volgers. Niet-volgers kunnen alleen je foto’s vinden als ze specifiek naar je account zouden gaan.

 

Hoe krijg je een Instagram Shadowban?

De benaming ‘Shadowban’ laat het lijken alsof Instagram handmatig mensen kiest en die een bepaalde ban geeft. Dat is dus niet per sé het geval. Instagram wil er zelf weinig over zeggen, maar het lijkt er op dat de Shadowban een soort spamfilter is. Gebruik je veel hashtags, vaak dezelfde en ook in dezelfde volgorde, plaats je extra hashtags onder een foto in een comment etc., dan is je account gevoeliger voor een Shadowban. Ook het gebruiken van veel apps die op je Instagram account zijn aangesloten (apps voor volgers/ontvolgers monitoren, je feed plannen etc.) kan er een invloed op hebben. Er is geen garantie dat je wel of niet een Shadowban krijgt, maar deze punten lijken er het meest mee te maken te hebben.

Dit blogartikel (in het Engels) heeft me veel geholpen met informatie over het fenomeen van de Instagram Shadowban, deze is zeker het lezen waard! De schrijfster heeft zelf namelijk ook ervaring met een Shadowban – en er vanaf komen.

 

instagram shadowban hoe kom je er vanaf

 

Hoe kan je een Instagram Shadowban voorkomen & hoe kom je er vanaf?

Je kan ervoor zorgen dat je account zo min mogelijk kans heeft om als spam over te komen. Schrijf je hashtags handmatig, wissel ze af, gebruik niet altijd alle 30, etc. Geef niet te veel apps toegang tot je Instagram account.

Het enige wat me niet 100% duidelijk is, is of een Shadowban nou gebonden is aan je account of aan een post. Ik heb hier verschillende berichten over gehoord. Sommigen hadden alleen op enkele foto’s een Shadowban, anderen hadden het weer op hun hele account.

Er is ook weer vanaf te komen! Je kan de volgende dingen proberen:
– Haal overtollige hashtags weg
– Laat je Instagram account een paar dagen volledig met rust (moeilijk, maar als je er zo vanaf komt is het ’t waard)
– Gebruik in nieuwe posts weinig of geen hashtags. Schrijf je caption en hashtags handmatig.
– Neem contact op met Instagram. Dit heeft in bepaalde gevallen ook geholpen.

 

Hoe weet je nou eigenlijk of je een Shadowban te pakken hebt?

Als je net als ik veel gebruikt maakt van hashtags, en daar pakweg de helft van je likes vandaan haalt, merk je het direct als je een Shadowban hebt: je hebt dan gewoon in één keer de helft minder likes.

Via deze website kun je checken of je account of post een Shadowban heeft. Op het moment heeft mijn hele account geen Shadowban. Wel gaf de site aan dat een bepaalde foto een Shadowban had, terwijl die foto juist de meeste likes had. Daarom twijfel ik eigenlijk of het klopt, aangezien ik ongeveer de helft van m’n likes per post uit hashtags haal.

Je kan ook een foto plaatsen met hashtags, uitloggen, inloggen met een ander account (of even aan iemand anders vragen) -wel iemand die jou niet volgt!- en zoeken op de hashtag die je gebruikt hebt. Als je dán je foto niet kan zien, kan niemand die je niet volgt ‘m zien.

Hopelijk gaat Instagram hier nog wat mee doen, want naast het verpeste algoritme maakt dit het nóg lastiger.

 

Denk je last te hebben (gehad) van een Shadowban? Vind je het belangrijk?