anastasia aurora glow kit look

Minder make-up kopen?! | Hoe en waarom

 

Als je in het woordenboek ‘aasgier’, ‘ekster’ of ‘make-up verslaafd’ opzoekt staat m’n foto ernaast. Met een full face make-up natuurlijk. Waarom zou ik míndermake-up gaan kopen? En hoe wil ik dan in hemelsnaam voor elkaar krijgen?

 

anastasia aurora glow kit look

 

Eerlijk gezegd ben ik er al een tijdje mee bezig, proberen minder make-up te kopen. Da’s alsnog relatief, want ik ga van €200 per maand aan make-up uitgeven naar iets van €100. Voor sommigen alsnog reteveel, maar hee, het scheelt de helft.

Waarom minder make-up kopen? Nou, ten eerste is een no-buy geen optie. Lukt me niet. Ga ik niet eens proberen. Wil ik ook niet. Maar m’n laatste vakantie naar Gran Canaria was een openbaring: ik wil meer de zon op gaan zoeken. Heerlijk vind ik het. 1x per jaar of 1x in de 2 jaar op vakantie is eigenlijk gewoon te weinig. Maar die shizzl kost geld.

Toen ik thuis kwam realiseerde ik me dat er gewoon duizenden euro’s aan make-up in m’n verzameling zitten. Even denken. Hoe veel geef ik er nu per maand aan uit? Elke keer die nieuwe releases toch wél kopen, bestellinkje hier, bestellinkje daar, even langs de Douglas. O ja, verzend- en douanekosten. R.I.P budget.

 

 

IMG_3219

 

Dus, hoe zorg ik dat ik minder geld uitgeef aan make-up:

  • Alleen nog maar bij webshops bestellen die geen verzend- en douanekosten hanteren, ook al betekent dat dat ik soms wat langer moet wachten voordat sommige producten binnen Europa verkrijgbaar zijn.
  • STOP MET DINGEN KOPEN WAARVAN JE WEET DAT JE ZE NIET GEBRUIKT. 1x swatchen, reviewtje, en daarna rot het voor eeuwig weg. Zonde.
  • Controle shopping: als ik dan tóch online shop, flikker ik alles in m’n mandje dat ik wil. Daarna leeg ik ‘m weer en ga ik slapen. De producten die me s’nachts wakker houden omdat ik ze zo graag wil koop ik alsnog, de rest niet. Ja, ik kan letterlijk wakker liggen als ik iets zó graag wil. Kei gezonde verslaving, die make-up.
  • Janken, rouwen en doorsparen. Het is helaas niet altijd 1 groot feest.
  • Naar mooie vakanties kijken! Doel voor ogen houden helpt ook. Dat nieuwe palette kan bijna de helft van een vliegticket zijn.

Dan groeit m’n collectie maar wat minder hard. Kan ik wél lekker hopelijk 2-3 jaar op vakantie. Yay! En stiekem kom ik qua make-up eigenlijk totaal niks tekort. Mag eigenlijk niet zeiken. Maar het is allemaal zo mooi. Ach, die make-up.

 

 

Heb jij wel eens een no-buy of low-buy gehad? Hoe balanceer jij je uitgaven?