Cheesy maar waar | Jezelf minder druk opleggen & meer ontspannen

Normaal gesproken ben ik niet zo van de mindstyle artikelen, maar dit soort dingetjes kunnen best wel handig zijn. Ik ben een redelijk stressvol persoon, en ik weet zeker dat ik niet de enige ben. Aan de hand van deze tips worstel en wurm ik mezelf ietsje handiger door het leven.

Kijk, er is niet één dikke gouden tip die leidt tot een zorgeloos en perfect Instagram waardig leven. (Instagram is trouwens ook maar een verzameling van -vaak bewerkte- momentopnames.) Mooier kunnen we het niet maken, wel makkelijker, zei een slimme instantie ooit.

 

Valentijnsdag make-up

 

1. Moet het écht nu gedaan worden, of moet het van jezelf?

Wanneer je als een stresskip zonder kop door het huis rent omdat je to-do-list tot aan de voordeur van de overburen hangt, denk dan even goed na: moet dit allemaal echt nú gedaan worden, of heb ik het gewoon zo ingepland en kan het eigenlijk ook een andere keer? Een béétje uitstelgedrag kan af en toe geen kwaad. Met mate. We moeten ook van het leven kunnen genieten. Eet even lekker dat ijsje en huppel door het park, stofzuigen kan morgen ook wel.

 

2. Doe eens een hele dag niks. Yep, 24 uur.

Het lijkt onmogelijk om voor elkaar te krijgen: een hele dag niks hoeven doen. Maar aan de hand van tip 1 kun je best wel lekker een dagje vrij plannen. Als het rotweer is ga je lekker in je tijgeronesie met een zak chips series kijken, en als het mooi weer is kun je lekker buiten een rondje lopen. Of alsnog in je onesie series kijken, maar dan met ijs. Kan jou ’t schelen.

 

img_14791

 

3. Ga lekker op tijd naar bed

Ik betrap mezelf er vaak genoeg op: de hele avond bezig ‘moeten’ zijn met dingen, terwijl ik fysiek al semi in coma aan het raken ben van slaap. Vreselijk. Als je leert of studeert: je brein heeft slaap nodig om informatie te verwerken en op te slaan. Als ik in m’n tentamenweek zit en ik ‘moet van mezelf’ het boek nog uitlezen voor ik ga slapen, stop ik op een gegeven moment gewoon. Als ik goed geslapen heb merk ik gewoon dat alles beter is blijven hangen, en kom ik ook nog eens makkelijker uit bed om de volgende ochtend weer verder te leren. Als je niet leert of studeert: na een lekker nachtje slaap heb je weer veel meer focus en heb je misschien in een uurtje af waar je de vorige avond nog veel langer mee bezig zou zijn geweest.

 

4. Wanneer heb je voor het laatst écht iets leuks gedaan?

Sta eens wat vaker stil bij leuke dingen doen. Van leuke dingen kan je zo veel motivatie en positieve energie krijgen! Soms ga ik op school, tijdens het leren of in een drukke periode gewoon een uur lang naar vakanties kijken. Of naar plaatjes van het Tikibad. Dat soort dingen. Plan het in, dan heb je nog eens wat om naar uit te kijken. Misschien is dit voor veel mensen vanzelfsprekend, maar met m’n stress-dna ontgaat het fenomeen ‘leuke dingen doen’ me nogal snel, vooral in drukke periodes.

 

gran canaria vakantie

 

5. Heb een keertje schijt

Weer zo cheesy maar waar: we leven in een wereld met veel prestatiedruk en perfectionisten. Ik heb er ook last van. Als je er geen last van hebt vind ik je een wonderbaarlijk mens. Als je perfectionistisch bent zul je vaak van anderen gehoord hebben: laat het eens los. Van mij hoef je het niet volledig los te laten, want perfectionisme kan ook gewoon helpen bij motivatie en mooiere resultaten. MAAR. Af en toe mag je wel schijt hebben. Gewoon af en toe. Probeer het eens. Één keertje. Denk gewoon een keertje (of dwing jezelf het te denken): zo is het wel prima. En ga dan met je lazy perfectionist ass chocolademelk drinken op de bank. Als een trotse badass.

 

 

Hoe kan jij het beste ontspannen?