wunderbrow review

Ik stop met #spon en samenwerkingen

Na een tijdje overwegen heb ik de knoop doorgehakt: ik stop met gesponsorde artikelen en samenwerkingen met bedrijven. Hier leg ik uit waarom en wat dat betekent voor m’n blog.

 

wunderbrow review

 

Gesponsorde artikelen heb ik sowieso maar weinig gedaan. Samenwerkingen wat meer. Naar mijn idee ook niet al té veel, maar toch ben ik er klaar mee. Natuurlijk is het ontzettend leuk om bij te kunnen verdienen met je blog. Soms overladen te worden met pakketjes, en dat dan voor je blogje. Ik kan heel goed begrijpen hoe aantrekkelijk dat is voor anderen. Voor mij ook, hoor.  Na veel nadenken ben ik erachter gekomen dat ik iets anders toch belangrijker vind: eerlijkheid naar m’n lezers toe. En dan klink ik misschien een beetje als een moraalridder, maar ik denk (veel) gesponsorde content uiteindelijk je imago verandert.

Naarmate een blog groeit zie je steeds meer samenwerkingen en #spon verschijnen, in veel gevallen. Sommigen weten zelfs van hun blog hun beroep te maken. Van de #spon en affiliate inkomsten moet er dan geleefd worden. Daar heb ik dan een voordeel: ik hoef er niet van te leven. Dus waarom zou ik het dan nog doen?

Ik wil met Matte & Shimmer niet meer een commerciële richting uit slaan. Ik wil dat m’n lezers erop kunnen vertrouwen dat mijn artikelen 100% eerlijk zijn, zonder onderliggende marketingplannetjes. Als ik andere artikelen met gesponsorde content lees, merk ik vaak dat ik het gevoel krijg dat dat artikel nooit geschreven zou zijn als de samenwerking niet aangeboden was. Daarbij ben je in principe een marketinginstrument voor het bedrijf. Op zich niks mis mee, dat is hoe bedrijven werken. Maar zelf ben ik liever een eerlijk platform, waar je voor je vermaak en beauty informatie kan komen, dan een onderdeel van een marketingplan. Natuurlijk kan je dat proberen te combineren. Ikzelf heb ervoor gekozen om puur een beautyblog te blijven.

 

herfst lipsticks review make-up

 

Hoewel ik geloof dat andere bloggers wel eerlijk zijn in de inhoud van hun artikelen, of die gesponsord zijn of niet, zit er toch een element aan wat me niet lekker zit: veel van die artikelen zouden zonder die sponsoring of samenwerking niet geschreven zijn. Er wordt iets aan het licht gebracht wat zonder betaling of gratis product veel minder relevant zou zijn. Die handeling wil ik niet meer op Matte & Shimmer verrichten.

Iedereen doet wat lekker wat ‘ie zelf wil! Dat is zo’n beetje mijn motto. Ik heb hiervoor gekozen. Wat dit betekent voor m’n blog? Nou, niet zo veel geks. Betaalde content verdwijnt hier volledig. Ook geen affiliates, niks. Waar de Bol.com advertentie in m’n sidebar stond komt iets nieuws te staan: de make-up look van de maand! Iedereen kan een make-up look insturen, en dan kies ik er eentje die een hele maand -met 1 linkje naar keuze- daar komt te staan. Leuk voor andere bloggers, make-up artists of instagrammers die wat groei zoeken. Maar daar komt binnenkort nog een artikeltje over.

 

Wat vind je van mijn keuze om met sponsoring en betaalde content te stoppen?

 

 

 

 

 

Posts created 673

58 gedachten over “Ik stop met #spon en samenwerkingen

 1. Woah! Dit vind ik echt heel knap. Dat jij kiest voor jezelf en eerlijkheid. Soms zie je bekende bloggers een mega uitgebreid artikel schrijven of een reinigings routine in filmvorm over bijvoorbeeld Nivea… terwijl ze dat de rest van het jaar geen Nivea gebruiken.
  Ik vind het juist tof op jouw blog om onbekendere producten te leren kennen die je niet bij de drogist vindt.

 2. Wat ontzettend knap van jouw! Zelf storen gesponserde artikelen of samenwerkingen me niet. Er waren er, zoals je al zij, niet veel. Wel tof dat je dit voor ons doet! 🙂 <3

 3. Ik vind het een toffe beslissing van je! Ik deel jouw gevoel wel over gesponsorde artikelen, zou er over deze producten worden geschreven als de blogger het niet gratis had gekregen of een betaling had gekregen voor het artikel. Daarnaast vraag ik mij altijd af hoe vrij de bloggers kunnen zijn in hun mening als ze een product krijgen aangeboden of betaald worden voor hun artikel. Dus ik ben erg enthousiast over jouw beslissing en ook over jouw idee van de make up look van de maand. Zo kan het hier denk ik echt een beauty platform gaan worden!

 4. Heel tof! Ik ben zelf ook een tijdje geleden gestopt met betaalde samenwerkingen. Heel af en toe maak ik nog eens een uitzondering (want er zijn ook wel samenwerkingen die ik gewoon té leuk vindt) maar verder doe ik er weinig mee. Ik ben vanaf het begin van mijn blog altijd eerlijk geweest, ook in reviews met ontvangen producten; dat zal ik ook altijd blijven doen. 🙂

 5. Wat een bijzonder besluit! Ik denk wel dat het een goede is, zeker als je niet het gevoel hebt dat je 100% eerlijk kunt zijn bij sponsoring en samenwerkingen. Ik heb dat zelf als ik producten opgestuurd krijg eigenlijk niet; ik maak altijd een eerlijke en kritische afweging van de voor en nadelen, maar advertorials plaats ik maar heel weinig. Bij die laatste heb ik toch het idee dat je wat minder de ruimte hebt om een kritische kanttekening te maken en dan moet ik er van tevoren al positief over zijn voordat ik zoiets plaats vanwege de eerlijkheid (wat dus maar weinig voorkomt).
  Ik ben benieuwd hoe je dit alles vorm gaat geven op je blog, ook qua neem je dan helemaal geen perspakketjes meer aan en hoe zit dat met goodiebags bij events?

 6. Wat goed van je! Ik ben het met je eens, ik zie er superveel blogs van veranderen en dat maakt het een stuk minder leuk om te lezen.
  Wij hebben het ook wel eens gedaan maar dan proberen we wel zo veel mogelijk om te vormen naar dat is wel lastig. Als we van tevoren niet weten of het gaat lukken gaan we ook de samenwerking niet aan.

  Oh ja, de beste wensen nog he! 🙂

 7. Interessante keus. Je hebt zeker wel een punt. Het gaat niet meteen ten koste van je geloofwaardigheid, maar wanneer er veel van dat soort artikelen zijn toch ook wel een klein beetje misschien.
  Zelf blijf ik het wel doen, want door samenwerkingen kom je juist ook wel eens dingen of producten tegen die je echt heel tof vind en anders nooit geprobeerd had, maar blijf het belangrijk vinden dat ik het wel echt leuk moet vinden en er eerlijk over mag zijn als ik dat niet vind.
  Leuk ook om anderen wat shine te geven nu in plaats van de banner. 🙂

 8. Wauw, goede keuze! Ik doe wel aan perspakketjes en af en toe een advertorial. Maar dat komt omdat er heel veel tijd in mijn blog zit, en omdat ik mijn andere bijbaantje heb opgegeven omdat ik in mijn examenjaar zit en niet alles zo draaiende kan houden. Maar ik moet toch sparen dus verdien ik af en toe wat bij met mijn blog. Snap je keuze volledig. Ik ben vaak in de stress, moet deadlines halen omdat ik nog veel te veel producten heb liggen om over te schrijven. Gelukkig heb ik de afgelopen decembermaand er alles doorheen gewerkt, en kan ik nu met een frisse lei beginnen. Ik ga zeker betere keuzes maken of ik een samenwerking wel of niet aanga.

 9. Wow wat een grote keus! Ik vind het knap van je. Zelf doe ik eigenlijk ook weinig aan samenwerkingen, maar soms is er wel eens iets wat mij erg aanspreekt! Ik vind samenwerkingen en gesponsorde posts eigenlijk prima, zolang het maar niet de overhand neemt, zoals op veel grotere blogs.

 10. Wauw ik vind het echt heel knap dat je dit besloten hebt. Ik vind het knap dat je hierin zelf een keuze maakt en het niet af laat hangen van andere bloggers, maar iedereen een vrije keuze laat hebben en er zelf voor gekozen hebt dit niet te doen.

 11. Goede keus! Ik vind het ook jammer als leuke blogs een uitlaatklep voor bedrijven worden, en dat t eigenlijk een grote reclamefolder wordt…Ik zou alleen nog gesponsorde artikelen of samenwerkingen doen als je de inhoud ook zou hebben geplaatst was het niet gesponsord geweest, maar anders niet!

 12. Als je je goed voelt bij deze keuze is dat prima natuurlijk. Ik krijg niet veel aanbiedingen voor samenwerkingen maar af en toe en dan kies ik wel voor de producten die ik ook echt zelf zou gebruiken en waar ik achter sta de rest bedank ik netjes.

 13. Tof dat je deze keuze durft te maken! Ik vind zelf de geloofwaardigheid van mijn blog ook belangrijk, daarom ben ik wel kritisch wat betreft samenwerkingen. Als ik er niks mee kan, kan ik er niks mee. Dan ga ik de samenwerking ook niet aan. Op deze manier vind ik het zelf, ook bij andere bloggers, niet storend. Ik vind het soms juist leuk om te zien hoe creatief ze iets van sponsoring hebben verwerkt in een artikel op ieder hun eigen manier. Zolang je maar niet puur en alleen gaat bloggen voor samenwerkingen en advertorials vind ik het allemaal prima. Anders kort je wel op geloofwaardigheid vind ik. Daarom ga ik zelf alleen samenwerkingen aan als ze passend zijn bij mijn blog, maar supergoed dat jij de keuze hebt gemaakt het niet meer te doen omdat het voor jou dus niet meer goed en passend voelt. Begrijp ik ook heel goed!:) Soms merk ik aan mezelf ook dat ik het bijvoorbeeld lastiger vind een negatieve review te schrijven over een gekregen product dan een zelf gekocht product. Toch probeer ik altijd wel, ondanks dat je eigenlijk altijd onbewust ietwat beïnvloed word, zo eerlijk mogelijk te zijn. Ik wil wel iets online plaatsen waar ik me goed bij voel en ik denk dat het niet uitmaakt of je nu een blogger bent die geen samenwerkingen aanneemt of wel: als je je maar goed voelt bij die keuze. Dapper dat jij kiest voor waar jij je goed bij voelt!:) dat siert je.

 14. De keuze is gemaakt. Knap!
  Iedereen voelt het toch wel aan of iemand in het straatje van de producent schrijft.
  Ik ben eerlijk, dat altijd, van thuis uit meegekregen… de waarheid komt altijd aan het licht.
  Maar toch vind ik een samenwerking wel fijn. Zo kan ik producten reviewen, zonder dat heel mijn uitkering meteen op is, want bloggen kost geld. Ik koop ook nog veel zelf gelukkig!

 15. goede zet, en ook mooi dat je er zo over denkt. ik heb hetzelfde, ik wil me niet verplicht voelen om positief over een item te zijn wat ik heb ontvangen, en wil gewoon lekker mijzelf en eerlijk kunnen zijn. ik vermeld dat er ook altijd bij voordat ik een samenwerking aan ga. als het me echt niet bevalt moet ik dat ook gewoon kunnen zeggen. als iets niet voor mij werkt, hoeft dat niet perse voor andere ook niet te werken 🙂

 16. Ik snap je keuze wel hoor. Ik doe zelf vrij weinig samenwerkingen, toevallig komt er weer eentje aan maar verder staat er niks op de planning.
  Sowieso word ik niet zo vaak benaderd en ik vind dat niet zo erg. Ik schrijf niet heel veel over producten dus echt nodig is het ook niet. Veel dingen die ik schrijf zijn persoonlijk en dat blijf ik graag doen.
  De bol.com banner blijft bij mij wel, want ik vind dat gewoon bij mijn blog passen. Ik schrijf veel over muziek, films en dat vind ik dan weer matchen.

  Goede keuze van je in ieder geval!

 17. Wat een stoere stap van je! Ik begrijp ook helemaal wat je bedoelt. Zelf heb ik niet zo vaak samenwerkingen omdat ik veel dingen niet bij mij en mijn blog vind passen. De raarste bedrijven nemen soms contact op. Ik ben erg benieuwd naar je nieuwe blog jaar en blijf je gewoon lekker volgen. Lief en nog een gelukkig nieuwjaar xx

 18. Tja wat zal ik zeggen? Mijn eerste reactie is eigenlijk dat ik denk dat er een groot verschil zit tussen beauty en fashion. Ik kies nl m’n eigen producten uit, dat is de voorwaarde. Als ik niks kan vinden, dan sla ik het aanbod af. Ik zou die items zelf absoluut ook kopen (alleen zou ik nooit zoveel uit kunnen geven natuurlijk).
  Met beauty producten is dat wellicht anders. Ik gebruik vaak maar 1 product (geen 4 mascara’s tegelijk) dus dan ben je sneller verzadigd.
  Ik vind je heel blogs leuk, een sponsoring of affiliate heb ik niet eens door (gehad). Waarheid komt altijd naar boven, dus ik zie dat niet als een probleem, maar het is je eigen beslissing.
  Liefs Josine

 19. Ik snap je keuze zeer zeker! Nu is het bijna abnormaal dat je als blogger geen samenwerkingen doet of producten ontvangt. Je wordt dan vaak aanzien als een (te) kleine blog maar eigenlijk hebben dergelijke blogs net oprechte volgers omdat de blogger vaak aanzien wordt als eerlijk. Ik heb ook al de gekste dingen voorbij zien komen en zal nooit over iets schrijven wat niet bij mijn blog past, laat staan oneerlijk zijn. Maar ik snap je, als je iets krijgt opgestuurd ben je mss wel al bevooroordeeld. Nobele beslissing!

 20. Een begrijpelijke keuze! Ik krijg niet zoveel aanbiedingen of samenwerkingen en mocht ik het wel krijgen moet het echt bij mijn blog passen. Ik ben heel kritisch daarin.

 21. Ik vind het knap dat je deze keuze maakt. Zelf vind ik het nog wel om af en toe een samenwerking te doen, maar dat is al een stuk minder dan anders. Ik sla ook heel veel artikelen af , omdat het niet bij mijn blog past.

 22. Vind het heel goed dat je deze keuze maakt! Ik vind blogs die vol staan met gesponsorde posts ook helemaal niet leuk meer. Lees liever een eerlijke, echte mening waarvan ik zeker weet dat de mening niet beïnvloed is door geld / gratis producten.
  Ik vind jouw blog daarom ook heel leuk! ?

 23. Een betaalde blogpost heb ik nog nooit gehad, maar uiteraard wel gratis producten om te testen. Toch probeer ik wel altijd eerlijk te zijn. Ik vind het een dapper besluit van je! Beste wensen voor 2017 trouwens!

 24. Je moet doen wat goed voelt voor jou 🙂 Je hebt er zo te horen goed over nagedacht, dus volgens mij zit dat wel goed. Ik snap je wel hoor. Ik kom ook weleens blogs tegen die elke dag gekregen items showen, dan is de balans gewoon weg, naar mijn idee. Ik doe ook weleens samenwerkingen, maar probeer wel altijd een goede balans te vinden. Het moet ook lekker persoonlijk blijven, dat vind ik belangrijk.

 25. Wat goed van je! Als ik producten krijg wat voor mijn eigen blog niet heel veel gebeurt blijf ik wel eerlijk. Maar vind het ook fijn om zelf de keuze te maken wat ik online zet en dat kan meer als jezelf producten koopt.

 26. Ik snap je inderdaad, veel artikelen zouden nooit geschreven zijn als die blogger geen mailtje voor een samenwerking had ontvangen.

  Mijn eerste betaalde artikel had ik toevallig al geschreven voordat ik een mailtje voor een samenwerking ontving. Ik kreeg een mailtje van zo’n tussenbedrijf zegmaar, die vertelde dat een modebedrijf wilde samenwerken. Ik mailde nog terug: “waarschijnlijk heb ik geen tijd meer voordat ik op vakantie ga”, en in de mail die ik terugkreeg las ik voor welk bedrijf het was. Het artikel was al af en ik hoefde alleen nog een linkje naar hun webshop erin te zetten. Ik kreeg zelfs meer geld omdat ze graag wilden dat ik het nog voor m’n vakantie schreef.

  Maar andere artikelen? Die zijn inderdaad pas ‘ontstaan’ nadat ik werd gemaild. Wel goed van je dat je deze stap zet. Maar wat doe je met de samenwerkingen die écht goed bij je blog passen?

  1. Als antwoord op dat laatste: doe ik dan ook niet. Als het de perfecte samenwerking zou zijn is de kans namelijk al heel groot dat ik daar al producten van heb die op m’n blog staan 🙂

 27. Ik begrijp je heel goed! Afgelopen jaar groeide mijn blog en daarmee de samenwerkingrn. Ik merkte aan het eind van het jaar dat ik me daar een beetje in verloor. Dus dit jaar ga ik gas terugnemen op commercieel vlak en me weer richten op waarom ik ooit begon: verhalen schrijven. Helemaal stoppen met samenwerkingen wil ik niet, maar ik word wel nog strenger in wat ik aanneem. ?

 28. Ik vind het juist heel tof dat je ermee stopt! Hiermee maak je toch een soort van statement. Ikzelf vind ik wel nog steeds leuk om samenwerkingen te krijgen, maar ik ga ze ook alleen aan als ze bij mijn blog passen. Op dit moment vind ik het veel te leuk om te doen, maar wie weet in de toekomst neem ik ook de stap om ermee te stoppen. Je ziet het inderdaad steeds vaker voorbij komen bij de bekendere bloggers. Het lijkt soms alsof hun blogs alleen uit gesponsorde artikelen en samenwerkingen bestaan..

 29. Respect voor deze keuze.
  Dit geeft ook zeker een signaal af dat je blog je groote en vooral eerlijke hobby is.
  Al die samenwerkingen/spon zijn leuk maar ik begrijp niet dat die merken dat wat beter doseren.
  Als bv The Body Shop een nieuwe lijn heeft zie je dat wel bij 10/15 blogs voor bij komen, en vrijwel iedereen is lovend.

 30. Ik ben zelf best wel selectief in samenwerkingen. Ik heb regelmatig aanbiedingen afgeslagen, omdat ze niet bij mijn blog passen. Iedereen moet z’n eigen keuze hierin maken en ik respecteer jouw keuze om geen samenwerkingen aan te gaan! Ga vooral zo door met wat je het liefste doet en dat is je artikelen delen! 🙂

 31. Respect voor deze keuze meid! Je maakt hiermee zeker en vast een statement en wat je zegt over die merken begrijp ik zeker en vast! En jouw idee van die makeup look van de maand ipv bol ad vind ik echt een zeer goed idee! Veel succes meid!

 32. Ik heb eigenlijk nog niet zoveel samenwerkingen gehad, maar toch al een paar keer nee moeten zeggen. Zolang ik een product graag wil proberen zie ik er geen kwaad in, maar als een product niks met mijn interesses te maken heeft, is het ook meteen klaar. Een betaalde post heb ik nog nooit gedaan en van affiliate snap ik nog niet zoveel.

 33. Wat een bijzondere keuze in deze tijd! Ik had er nog niet zo stil bij gestaan dat zie artikelen anders nooit geschreven zouden zijn. Je hebt helemaal gelijk dat je kiest voor wat het beste bij jou past!

 34. Heel knap van je. Zelf ben ik pas begonnen met bloggen en verdien ook geen geld met mijn blog. Dat hoeft van mij nu ook niet. Persoonlijk vind ik advertenties het design van een Blog thema verpesten.

 35. Wat een onwijs stoere keuze! Zelf doe ik wel aan samenwerkingen en betaalde artikelen. Maar ook alleen als ik het echt bij mij en mijn blog vind passen. Met eerlijkheid heb ik helemaal geen moeite, het is mijn mening en die dient iedereen maar te accepteren. Of die nu positief of negatief is. Wel mooi om hier over na te denken. Wat doe je wel en wat doe je niet op je blog.

 36. Wat bijzonder dat je deze stap zet! Ik snap wel wat je bedoelt, sommige van mijn samenwerkingen zouden niet verschenen zijn als het niet was gevraagd. Maar tegelijkertijd sla ik enorm veel samenwerkingen af, omdat ze niet bij mijn blog passen of ik ze niet leuk vind. Dat werkt voor mij al heel goed! Eerlijkheid duurt het langst, en ik vind het dan ook heel gaaf dat je deze beslissing hebt genomen. You go girl! Malou x

 37. Goede keuze. Ik heb nog nooit iets betaald gedaan. Ik krijg er veel andere opdrachten uit en de spullen die ik ‘krijg’, sta ik ook echt achter. Ik zeg heel vaak ‘nee’. En dat voelt goed. Succes verder 🙂

 38. Een heel mooie gedachte. Ik denk dat je visie erop heel goed is. Nu heb ik zelf wel samenwerkingen (niet veel) maar die zijn nav een aankoop dus ik zou de spullen die ik kies ook zelf kopen.

 39. Wat een ontzettend dappere keuze van je! Ik ben zelf ook heel kritisch en sla 9 van de 10 keer een samenwerking af, simpelweg omdat je er dan een verhaaltje ‘omheen moet schrijven’ zodat het ineens logisch klinkt dat je iets gebruikt wat totaal niet bij je past.. Ik zal zelf niet volledig stoppen met samenwerkingen, maar ik bewonder het wel heel erg dat jij het doet! You go girl!

 40. Wat een mega dappere beslissing zeg. Na het lezen van je uitleg snap ik je helemaal. Toch denk ik dat veel ‘kleinere’ blogs nog wel eerlijk zijn over samenwerkingen.

 41. Ik heb zo lang zitten nadenken over dit artikel haha. Ik vind het leuk dat een blogger eens voor een hele andere weg kiest. Ik moet eerlijk zeggen dat het voor mijn niche anders is. Ik schrijf over duurzame, dierproefvrije en vegetarische producten. Die zijn er niet zoveel maar de meesten zijn ook niet bekend. Door een samenwerking krijgen deze producten toch de spotlight. Vaak zijn het ook producten waar je niet zo snel op komt als je er niet gericht naar zoekt. Het zijn dus inderdaad artikelen die ontstaat door spon of samenwerkingen, maar ik vind persoonlijk wel met een goede reden. Misschien vind ik dit zelf voor make-up anders omdat hier al vrij veel over geschreven wordt. Ik heb al aardig wat artikelen gelezen over bepaalde highlighters of mac lipsticks. Maar ik lees minder over vegan foundations of wasbare wattenschijfjes. Het is natuurlijk ook maar net wat je interessant vindt hoor. Ik ben benieuwd hoe jij hierover denkt. Het ligt er ook aan wat voor artikel er tot stand komt. Uiteraard is het van belang nog steeds kritisch te zijn en niet alleen maar positief te zijn omdat dit product gratis is of omdat je er geld voor krijgt.

  1. Het ligt er maar net aan wat het doel van je blog is. Mijn blog heeft dus bij deze geen commerciële doeleinden meer. Als meer bekendheid over het onderwerp genereren een doel van je is, kan een samenwerking een mooi opstapje zijn. Ook als je een beautyblogger bent en je doel is om te verdienen met je blog vind ik het heel logisch dat je samenwerkingen aangaat. Mijn persoonlijke standpunt is dan eigenlijk ook meer dat ik wil laten zien dat een beautyblog niet per sé een commercieel doel hoeft te hebben. Ik heb daarvoor gekozen en wat de doelen van de blog van een ander zijn, is de eigenaar uiteraard vrij in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven