Neppe make-up en oplichting herkennen

Neppe make-up en oplichting herkennen

 

Helaas zie ik het regelmatig gebeuren dat mensen enthousiast een product willen kopen via bijvoorbeeld Marktplaats of Facebookgroepen, en vervolgens helemaal niets of een nep product opgestuurd krijgen. Daarom wijd ik dit artikel aan hoe je kunt herkennen of een make-up product nep is, of dat er sprake kan zijn van andere oplichterij.

 

 

IMG_0795 (2)

 

Is een product nep of echt?

Om op afstand te kunnen zien of een product nep of echt is, moet je goed kunnen kijken. Vraag daarom naar meerdere foto’s. Ten eerste moet voor een echt exemplaar de barcode op het doosje en op het product zelf overeen komen. Als iemand moeilijk doet over zulke foto’s zou ik de koop al in twijfel trekken.

In een nep product zitten altijd kleine foutjes. Barcodes die niet overeen komen of niet bestaan, een patroontje dat net wat anders is (zo kun je vooral nep Colourpop oogschaduw herkennen), of bijvoorbeeld dat de naam van één kleurtje in een oogschaduw palette net anders is.

De prijs zegt vaak heel erg veel. Een product dat nieuw €50 kost en moeilijk te verkrijgen is, en opeens voor de helft wordt aangeboden, zal waarschijnlijk een neppe variant zijn. Trap er écht niet in, want het is zonde van je geld.

 

IMG_0475

 

Oplichters herkennen

Oplichters zijn vaak wel redelijk georganiseerd, en daar kun je ze ook aan herkennen. Kijk bijvoorbeeld naar wat ze nog meer verkopen. Als iemand meerdere of heel veel populaire producten verkoopt, allemaal voor een nét iets lagere prijs, kun je je al afvragen: waarom zou iemand ál deze mooie producten opeens wegdoen? Als je dat al zou willen zou je er toch wel de normale prijs voor terug willen? Het is al helemaal opvallend en verdacht als de producten nooit gebruikt zijn.

 

Meest voorkomende nep producten / oplichterij

Let het meest op met Kylie Cosmetics producten. Deze producten worden énorm veel nagemaakt en zijn razend populair. De eigen website van Kylie Cosmetics is het enige officiële verkooppunt van dat merk. Voor een Lip Kit ben je al rond de $30 kwijt, en daar komen nog verzendkosten en douanekosten bij. Als een lip kit ergens minder dan €50 kost is het eigenlijk al merkwaardig.

Jeffree Star liquid lipsticks worden tegenwoordig ook nagemaakt! MAC lipsticks worden al lange tijd nagemaakt. Limecrime zijn veel replica’s van. Zelf goedkoper merk Colourpop wordt veel nep van gemaakt en aangeboden op Marktplaats.

Neem zelf eens een kijkje op AliExpress. Zo kun je plaatjes van de neppe varianten bekijken, en zelf misschien ook wat verschillen ontdekken. Het zal je verbazen van hoe veel merken er nep in de omloop is.

 

IMG_0475

 

Richtlijnen om je aan te houden:

Wordt er een Kylie Cosmetics Lip Kit aangeboden voor minder dan €50? Dan is de prijs alleen al verdacht.
Wordt er een Jeffree Star liquid lipstick aangeboden voor minder dan €20? Niet een realistische prijs. MAC lipstick (nieuw) voor 10-15 euro? Klopt ook niet helemaal.
Urban Decay palettes, vooral de Naked palettes, Too Faced Chocolate Bars & Sweet Peach palette: minder dan €50 en het zaakje stinkt.
Heb je nog twijfels? Vraag een ander om eventjes mee te kijken. Je mag mij altijd een bericht of e-mail sturen, ik help graag.

Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen, voor zowel oplichters als eerlijke verkopers. Er is nooit iets mis met voorzichtig zijn! Better safe than sorry. Het zou zo zonde zijn van je geld.

 

Heb jij wel eens te maken gehad met oplichterij, en heb jij nog een tip?