Over bloggen, bedrijven & samenwerkingen

Volgens mij is dit voor het eerst dat ik over een onderdeel van bloggen zelf schrijf, maar dit is ook een onderdeel waarin ik open- en eerlijkheid belangrijk vind.

Naarmate m’n blog groeit krijg ik meer te maken met samenwerkingen in verschillende vormen en maten. Bloggers begrijpen elkaar vaak wel volgens mij, aan de andere kant lijkt het ook alsof het nog best gevoelig kan liggen allemaal.

Elke samenwerking is verschillend. Soms met een klein bedrijf, soms met een groot bedrijf. Soms voor geld, soms in ruil voor een product, en af en toe kan een samenwerking in ruil voor social media aandacht ook voorkomen. Wanneer er -op mijn blog- voor een artikel is samengewerkt is dat altijd onderaan het artikel te vinden.

 

lippp

 

Ben je dan wel eerlijk in je artikelen?

Ik ben altijd zo eerlijk mogelijk, en toch heb ik weinig negatieve reviews. Hoe kan dat? Als een bedrijf niet bij mij of mijn blog lijkt te passen, ga ik liever niet op het aanbod in. Ten eerste wil ik niet met tegenzin schrijven en ten tweede pakt het voor niemand positief uit als ik een slechte ervaring in de wereld slinger, terwijl het product objectief gezien niet per sé slecht hoeft te zijn. (iedereen heeft een andere smaak, andere verwachtingen, ander huidtype, enz. Al die factoren spelen natuurlijk mee.)

‘Dit beïnvloedt mijn mening echter niet’

Dit zie ik vaak op andere blogs, bij artikelen over ontvangen producten. Ik denk dat het heel moeilijk is om totaal niet beïnvloed te raken. Wanneer een blogger deze zin gebruikt denk ik dat hij/zij wilt benadrukken dat er niet over feiten gelogen wordt, of het product ten onrechte opgehemeld omdat het gratis is geweest. Daar ben ik het wel mee eens.

Aan de andere kant denk ik dat het altijd wel een invloed heeft. Misschien ben je juist wel extra kritisch omdat je bang bent dat je onbetrouwbaar overkomt als je toevallig alleen maar positieve dingen te melden hebt over iets dat je gratis gekregen hebt. Of andersom. Daarom probeer ik zo veel mogelijk de ervaring te beschrijven. Wat mijn verwachtingen zijn, of het product daaraan voldoet, wat de mogelijkheden met het product zijn, bij welk huidtype het past, enz. Ik denk namelijk dat zeggen dat een product goed of slecht is te kort door de bocht is. Elk product heeft eigenschappen die weer bij andere mensen passen.

 

IMG_8926

 

Natuurlijk is het leuk om eens een mooi product te krijgen, of misschien zelfs wel betaald. Volgens mij is er niemand die daar niet blij mee zou zijn. Ik kan niet voor alle andere bloggers spreken, maar ik besef me wel degelijk dat een review die ik maak invloed kan hebben. Juist daarom vind ik het zo belangrijk om duidelijk te maken bij wie ik denk dat iets wel of niet zal passen.

Omdat ik gewoon wil dat iedereen blij is, blij wordt van m’n blog en een realistisch beeld heeft van de dingen waarover ik geschreven heb. Omdat ik vooral aan m’n lezers te danken heb dat ik deze mooie aanbiedingen kan krijgen. Die verdienen het dan zeker om te weten hoe het nou echt zit, toch?

 

Ik sta altijd open om vragen te beantwoorden! Echt, ik ben een open boek.

Ben jij nog benieuwd naar iets wat met bloggen en samenwerkingen te maken heeft?

& nog een heel erg grote bedankt voor alle lieve lezers, reacties en volgers!