Achter het scherm | angststoornis update

In ‘Achter het scherm’ vertel ik altijd wat meer over m’n leven, zoals dat gaat. Vorige keren hebben jullie ondere andere over m’n angststoornis kunnen lezen. Het is tijd voor een update!

 

 

DSC_2044
Hallo daar, selfie.

 

Tot mijn eigen verbazing heb ik eigenlijk alleen maar positieve dingen te melden. Waarom verbaast dat me? Een angststoornis kan zo ongelooflijk beklemmend zijn, en terugval ligt altijd op de loer. Als ik een heel positief verhaal klets lijkt het misschien ook alsof het allemaal makkelijk gaat, als je je er maar eventjes voor inzet. Dat is niet een realistisch beeld. Het kost enorm veel moeite, energie en doorzettingsvermogen om ‘enge’ dingen te gaan doen. Wat trouwens ook niet altijd beloond wordt. Voor mij heeft dit de afgelopen tijd gelukkig dus wél goed uitgepakt.

Wat voor ‘enge’ dingen zijn dat dan allemaal? Sociale situaties, afspraken op vaste tijdstippen, ver van huis zijn, moeten eten of drinken buiten de deur zijn allemaal voorbeelden waarvan het angstzweet me uitbreekt. Op de een of andere manier heb ik toch aardig wat van die dingen weten te doen.

Zo ben ik bijvoorbeeld naar bevrijdingspop geweest. Gigantisch druk! Met m’n vriend en een groepje vrienden zijn we gewoon op stap gegaan. Langer dan een paar uurtjes heb ik het niet volgehouden, maar toch is het een enorme stap geweest. Ik heb er zelfs iets gedronken. Woooow. Even serieus, als je je bedenkt dat ik een jaar terug al moeite had met naar de supermarkt gaan. Ja. Vooruitgang.

 

sketch-1463644851196

Vriendlief is een beetje blog-verlegen. Maar wel heel lief.

 

Het mooie weer zat de afgelopen tijd ook wel mee. Dat helpt me ook wel om dingen te gaan ondernemen. Ik ben echt een zon-mens. Geef me een dagje zon, en het gaat allemaal veel soepeler. Ik heb het dan niet over de 17 graden half-bewolkte dagen die sommige mensen triggeren om korte broeken aan te trekken, maar echt een zonnetje. Ja.

Zo ben ik naar Lelystad gereisd en heb eindelijk familie en vriendinnen kunnen zien. Door al m’n angstproblemen heb ik sommige vrienden al wel bijna een jaar niet gezien, en het maakt me dan ook echt blij om weer tijd met ze door te kunnen brengen. Haarlem is een prachtstad, maar ik mis die lieve mensen toch wel.

Verder heb ik nog een avond pubquizzen overleefd, de party van m’n vriend heelhuids doorgekomen, nog een verjaardag meegepakt en ook nog m’n omaatje gezien. Als je een paar maanden geleden tegen me gezegd zou hebben dat ik dit allemaal zou doen, zou ik het echt niet geloofd hebben. Maar toch is het gelukt.

Het maakt me echt blij dat er zo veel goed is gegaan. En ik ga natuurlijk m’n uiterste best doen om het allemaal nóg beter te laten gaan. Dit geeft me ook meer vertrouwen in de opleiding waar ik na de zomer mee ga starten. Er staan nog veel meer enge dingen op de planning, dus er komt vanzelf nog een update!

Geeft zonnig weer jou ook een oppepper?