stijl gezond haar

Gezond & stijl haar

Er zijn verschillende manieren om je haar te stijlen, van heel tijdelijk tot redelijk permanent. Natuurlijk wil je je haar ondertussen ook zo mooi en gezond mogelijk houden. Wat zijn de mogelijkheden?

Hoe houd je je haar mooi, gezond én stijl tegelijk?

Stijl en gezond haar

Je kunt je haar -zoals ik doe- stijlen met een stijltang. Dit kent iedereen wel en ligt het meeste voor de hand. Zo’n stijltang wordt vrij heet; daarom is het belangrijk dat je van te voren een heat protector gebruikt. Deze komen meestal in de vorm van een serum en voeden je haar, zodat het door de hitte minder snel uitdroogt. Na het stijlen kan je ook nog een beetje haarserum gebruiken om je haar nog wat glanzender te maken. Het voelt dan ook nog wat zachter en gladder, en het ruikt lekker!

De puntjes van je haar zijn het meest vatbaar voor beschadiging. Wanneer ik m’n haar stijl met een stijltang begin ik bij de aanzet van m’n haar en stop wanneer ik ongeveer 1 cm in de buurt van de puntjes ben. Vooral als je zwak haar hebt kun je hiermee heel wat haarbreuk tijdens het stijlen voorkomen.

De ionenfunctie, die je op sommige stijltangen hebt, kan je haar wat gladder laten voelen. Dit effect is -net als het stijlen- tijdelijk; zodra je haar vochtig wordt gaat het weer weg.

Maar hoe houd je het dan zo lang mogelijk stijl? Het nadeel van een stijltang is dat je haar z’n oude structuur weer terug krijgt zodra het in contact komt met vocht. Dit kan regen zijn, of het water onder de douche, maar ook een hoge luchtvochtigheid zorgt ervoor dat je haar weer minder stijl wordt! Vooral in de ochtend of wanneer het buiten mistig is zal je haar dus niet lang stijl blijven. Mijn oplossing: Haar in m’n jas, onder een capuchon en een muts wanneer ik buiten ben onder deze omstandigheden. Klinkt misschien wat overdreven, maar het werkt.

De adviezen over het gebruik van een stijltang met betrekking tot de hitte en beschadiging van je haar zijn hetzelfde bij het gebruik van een föhn of krultang.

stijl haar

Er zijn meer opties. Die van wat langere duur zijn. Zo heb ik wel eens geprobeerd om mijn haar permanent stijl te krijgen met relaxer voor kroes haar. Tenzij je echt heel dik sterk afrohaar hebt, raad ik je dit extreem af! Ja, het was stijl haar. Wat er van over was, that is. Er brak meteen zo’n 15 cm van m’n haar af en heb het daarna tot m’n oren af moeten laten knippen. Ja, echt, janken.

Gelukkig is er nóg een optie voor stijl haar. Een keratinebehandeling. Dit is wel best prijzig. Keratine is een proteïne; een bouwstof die zich ook van nature in je haar bevindt. Van een keratinebehandeling wordt je haar veel glanzender en gezonder! En een bijkomstigheid: meestal wordt het er een stuk stijler van! Dit is niét in alle gevallen zo. Informeer dus altijd bij de kapper voor je een behandeling neemt! Maar dat moet je sowieso al doen.

Het resultaat van een keratinebehandeling is semi-permanent. Het wordt aangeraden om elke 3-6 maanden je uitgroei bij te houden. Anders heb je stijl haar en krullende uitgroei. Hmm.. 

Als je van jezelf al stijl haar hebt zal dit je allemaal bespaard blijven. Hoewel … als je regelmatig een krultang gebruikt of veel föhnt kun je ook beter even op wat bescherming van je haar letten.

Stijl of krul jij je haar wel eens?