Tips voor een geslaagde taart

NYBRCP91R9

Ik heb aardig wat taartjes gebakken in mijn leven, en ik ben er the hard way achter gekomen dat er veel mis kan gaan. Maar van fouten kun je leren! Dus deel ik mijn tips en ontdekkingen, zodat jouw taart heerlijk en prachtig wordt!

De goede temperatuur
Zorg dat je oven op de goede temperatuur staat. Bij twijfel kan hij beter iets lager dan te hoog staan! Bij een te hoge temperatuur bakt de taart van buiten aan terwijl hij van binnen rauw blijft. Bij een lage temperatuur bakt hij langzamer, maar wordt de binnenkant ook gaar.

De oven is niet het enige wat op de goede temperatuur moet staan, je ingrediënten moeten ook de goede temperatuur hebben. Haal daarom een paar uur voor je gaat bakken al je ingrediënten uit de koelkast. Als voorbeeld: koude boter is hard en mengt niet goed. Je wilt niet dat je beslag gaat schiften, dus zet het er eventjes van te voren uit.

Meng en mix!
Zorg dat al je ingredienten (in de goede volgorde volgens het recept) goed gemixt zijn! Als ingrediënten niet goed met elkaar gemengd zijn kan dat een probleempje opleveren, wat makkelijk te voorkomen is.

food-sweet-cake-glace-icing-large

Is ‘ie al klaar?
Dit is een gouden truukje! Veel zullen ‘m al kennen, maar hij blijft echt heel handig. Als je twijfelt of je cake gaar is, neem dan een satéprikker een prik deze in het midden van de taart. Als je de prikker eruit haalt, en er zit nog beslag aan de prikker, is het beslag nog nat en niet gaar. Als de prikker er droog uit komt, is je cake gaar van binnen!

Even geduld
Wanneer je cake gebakken is, wacht dan tot hij helemaal afgekoeld is voor je er een frosting of topping op smeert. Dit geldt ook voor een vulling. Een warme cake scheurt als je ‘m open wilt snijden, en de frosting smelt voor je ogen van je taart af. Nooooo! Daarom even geduld, hoe moeilijk het ook is.

De juiste tools
De belangrijkste tools zijn echt een mixer en een keukenweegschaal. In the old days heb ik nog wel eens een taart op de gok gebakken en met een vork gemixt, maar dat is echt niet fijn. (Daar kwam dan ook nog wel eens een hoopje mislukte modder uit in plaats van een cake.) Action verkoopt een keukenweegschaaltje voor 5 euro die het goed doet, en een mixer is bij de Action ook niet zo duur. Misschien kan je ook wel een mixer en een weegschaaltje lenen van de buurvrouw, als je het lief vraagt. Of een stukje taart geeft bij het terugbrengen.

Relativeren en herstellen
Als er nou een klein scheurtje in je taart zit, of de vorm is niet perfect, is hij echt niet mislukt. Schoonheidsfoutjes kan je heel makkelijk verbergen met frosting of decoratie, en een scheur kan je ‘lijmen’ met chocopasta, botercrème of wat er ook bij de smaak van je cake past. Een klein donker randje kan je wegsnijden. Is de cake te zoet? Doe je er een fruitvulling tussen. Niet zoet genoeg? Een zoetere topping. Er valt vaak nog genoeg te redden!

.

Fail
Ik heb taarten gemaakt waar ik trots op ben, maar ze zijn ook wel eens onvergeeflijk mislukt. Wat voorbeeldjes:

Geen geduld. Daaruit zijn de meeste van mijn fails voortgekomen. Moeder Taart vergeeft het je echt niet als je geen geduld hebt. Geen geduld gehad met mixen? Je beslag gaat schiften. Of je taart wordt gewoon een dikke koek van de buitenkant, en de binnenkant zijn grove brokken cake.

Oven te hoog gezet omdat hij snel gebakken moet zijn? Zwartgeblakerde cake aan de buitenkant, zo hard dat je er een ruitje mee in kan gooien, terwijl hij nog rauw is aan de binnenkant. (Het heeft wel wat weg van een vulkaan.)

Geen geduld om de cake af te laten koelen? Leuk dat je die frosting erop doet, maar het smelt meteen van je taart af. En dat is echt een heel verdrietig gezicht.

Vergist in de hoeveelheid. Er moest 30 ml melk bij, gooi ik er dus gewoon 300 ml in. Lekker mengen. Waarom wordt dit beslag zo dun? Oh, ***. Dan kan je dus gewoon helemaal opnieuw beginnen.
Dus, mensen, leer van deze fouten.

Als je wel taart wilt, maar niet wilt bakken, kan je ook gewoon een kwarktaart maken. Minstens net zo lekker!

Bak jij wel eens wat? Wat voor taart zou je nog willen maken?